Wandelen onder de sterren

Wandelen onder de sterren

Wandelen in het donker is een speciale ervaring. En donker is het in het Nationaal Park Lauwersmeer! Laat je ogen wennen aan de duisternis. Armaturen in het gebied zijn aangepast om zo min mogelijk lichtvervuiling te veroorzaken. In het donker zie je weinig van je directe omgeving, terwijl verlichte objecten in de verte goed waarneembaar zijn en je enige ijkpunten. Bij een heldere hemel kun je je natuurlijk oriënteren op de sterren! Beleef de duisternis in Nationaal Park Lauwersmeer; kijk naar de sterren met de volkssterrenwacht en loop mee met de boswachter.


Wandelroutes Dark Sky Park Lauwersmeer

1 DONKERSTE FIETSPAD VAN NEDERLAND
Wie durft? In de Kollumerwaard ligt misschien wel het donkerste fietspad van Nederland. Het is er echt aardedonker en er is geen enkele lichtbron zichtbaar. Het fietspad begint aan de Kwelderweg en komt uit op de Hooge Zuidwal. Daar zie je de verlichting van Zoutkamp, de gasvlam van Grijpskerk en in het zuidoosten de gloed van de stad Groningen.

2 EZUMAZIJL
Een rondwandeling bij Ezumazijl. Lopend langs het donkere water zie je de verlichting en de gasvlam van Oostmahorn.

3 NIJE FAERT
Wandeling langs de Nije Faert bij Esonstad. Je kunt over de dijk wandelen, maar ook beneden langs het strand. Ervaar hoe donker het water ’s nachts is!

4 HAVEN VAN LAUWERSOOG
Een rondwandeling in de avond langs de haven van Lauwersoog is een bijzondere ervaring. De verlichting van boten, de lampen van de haven en de sluis en in de verte kun je Schiermonnikoog zien liggen. Vanaf de parkeerplaats bij de Hoek van Bant heb je een mooi zicht op de verlichte haven van Lauwersoog. Vanaf het strand (De Rug), heb je een mooi zicht over het water van het Nieuwe Robbengat en de havenlichten.

5 BALLASTPLAATBOS
Loop eens de wandelroute door het Ballastplaatbos. Soms kom je langs donker water, soms zie je lichten in de verte. Spannend, vooral als het een beetje waait!

6 ZOUTKAMPERRIL
Wandel eens over de Strandweg vlakbij Zoutkamp langs de Zoutkamperril waar je een prachtig zicht op het verlichte bedrijventerrein van de vissershaven hebt. Als je je omdraait, zie je de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne en de molen van Vierhuizen. Je kan het hele jaar door een wandeling met een boswachter ondernemen. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op www.np-lauwersmeer.nl.


Beginpunten van de 6 wandelroutes


Meer over het Lauwersmeer:


Deel deze pagina