Fietsen rondom het Lauwersmeer

Eindeloos fietsen

In het volledige Lauwersmeergebied zijn fietspaden die leiden naar bijzondere plekjes, met regelmatig weidse uitzichten en altijd een spectaculaire Groningse lucht erboven. Bijvoorbeeld in het Ballastplaatbos of de Kollumerwaard. Ontmoetingen met Schotse Hooglanders of konikpaarden zijn zeker niet uitgesloten. 

Het fietspad over de Ezumakeeg is eveneens een aanrader. Ook in het aan het Nationaal Park grenzende militaire oefenterrein Marnewaard is het heerlijk fietsen. Soms is het gebied afgesloten vanwege schietoefeningen, maar dat wordt ter plekke duidelijk aangegeven. De echte fietsliefhebber maakt het Fietsrondje Lauwersmeer (gratis download) van 43 kilometer. In combinatie met stops voor een terrasje of een heerlijk vers visje, een aanlokkelijk dagvullend programma. 

Je kunt de route ook bestellen via de VVV webshop.

Tussen Lauwersoog en het meest oostelijke punt van de provincie Groningen, Nieuw Statenzijl, ligt een nieuw fietspad: Kiek over de Diek. Het fietspad is maar liefst 90 kilometer lang en loopt dwars door het Waddengebied, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed.


Mountainbiken door de bossen van Lauwersoog

Middenin het Nationaal Park Lauwersmeer, in de bossen van Lauwersoog om precies te zijn, is onlangs een nieuwe mountainbikeroute (MTB-route) aangelegd. De route is zo’n 13 kilometer lang en biedt behoorlijk wat technische uitdaging.

Een deel van de route werd in het voorjaar al gemaakt maar recent is de route uitgebreid met een extra lus over het terrein van Defensie.

Bijzonder: de route ligt op de bodem van de voormalige Lauwerszee. Dat betekent dus ook dat de mountainbikers geen enorme hoogteverschillen hoeven te verwachten. Wel zijn er op meerdere plaatsen in de route zandbulten aangelegd waar de sportievelingen kunnen pumpen/jumpen.

De route gaat voor tweederde over onverharde wegen; de rest loopt over verharde paden.

De route is aangelegd in samenwerking met Staatsbosbeheer. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa en sinds een jaar officieel Dark Sky Park. 

www.mtb-lauwersmeer.nl

voorbeeld mtb route voorbeeld mtb route

Download de route

Download de route in pdf formaat.

Deel deze pagina