Wandelen rondom het Lauwersmeer

Wandelen

Rondom het Lauwersmeer kan de wandelaar zich zeer goed vermaken. Vanaf Activiteitencentrum Lauwersnest zijn verschillende routes te lopen, ook toegespitst op kinderen (met infobordjes met meerkeuzevragen onderweg). Er zijn ook regelmatig georganiseerde tochten door Staatsbosbeheer. Er is veel te zien en te doen. Op ontdekkingstocht door de natuur, bezoek het kleurrijke orchideeënveld of het Waddenkwartier in de vissershaven.

Belevingstocht Lauwersom

In het Waddenkwartier kun je onder meer terecht kunt voor biologisch ijs of, een kaartje voor een zeehondentocht op het Wad, een huurfiets of een film over het Lauwersmeergebied in Het Informatie Paviljoen. Van hier uit kun je bijvoorbeeld de nieuwe Belevingstocht Lauwersom lopen (Download hier je routekaart). De route verbindt het meer met de zee, met uitkijkposten op de dijk, een heel bijzonder vlonderpad en een nieuwe waterspeeltuin bij restaurant het Booze Wijf.

Fotografie: Stella Dekker Fotografie: Stella Dekker

Wandelroutes Nationaal Park Lauwersmeer

Eindeloos wandelen door de ruige natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. Zet de auto op één van de parkeerplaatsen en wandel het avontuur tegemoet. De gemarkeerde routes variëren van 2 tot 7,5 km en de naam verraadt al wat er verwacht kan worden, bijvoorbeeld Hooglanderroute, Konijnenroute, Orchideeënpad of de Vogelroute. Lekker wandelen met je trouwe viervoeter. In het Lauwersmeergebied kun je op de informatieborden zien of de hond los mag, vast moet, of helaas niet mee mag. Op de kaart vind je ook alvast een aantal locaties . Vanuit het Activiteitencentrum De Bosschuur biedt Staatsbosbeheer een groot aantal excursies aan. Ga op zoek naar vlinders, konikpaarden, lepelaars of vleermuizen. Kijk op de website naar een activiteitenoverzicht www.np-lauwersmeer.nl

1. Duindoornroute
Deze korte, landschappelijk zeer afwisselende route, voert langs water, riet, struweel en een deel van het Lauwersoogbos.

2. Marneroute
Deze vrij lange route gaat door het Lauwersoogbos, over een deel van de Marnewaard en door het Marnebos. Let op: de route is niet toegankelijk als er militaire oefeningen op de Marnewaard plaatsvinden. Dit wordt ter plekke duidelijk aangegeven.

3. Konijnenroute
De route loopt door het Ballastplaatbos. Let op: door de aanwezigheid van Schotse hooglanders mag de hond niet mee op deze route.

4. Natuurpad
Deze route is uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Onderweg zijn er verschillende vragen en opdrachten.

5. Mindervalidenroute
De route loopt langs het Nieuwe Robbengat en door een deel van de Marnewaard. De route is geheel verhard zodat hij uitermate geschikt is voor rolstoel of scootmobiel.

6. Diepsterbosroute
De route loopt door het Diepsterbos en langs het Dokkumerdiep.

7. Vogelroute
De route loopt over grazige graslanden, door uitgestrekte rietvelden en het Zomerhuisbos. Halverwege de route ligt een uitkijkheuvel vanwaar je een schitterend uitzicht over het Lauwersmeergebied hebt. Let op: het pad kan in de herfst en winter erg nat zijn. Op deze route mag de hond niet mee omdat er Konikpaarden en Schotse hooglanders in dit gebied lopen.

Klik op de icoontjes hieronder voor meer informatie over de wandelroutes.


Startlocaties van de wandelroutesMeer Lauwersmeer


Deel deze pagina