Zeehonden spotten

Zeehonden, zeehonden en nog meer zeehonden

Vlak achter de zeedijk, op een kleine afstand van het Nationaal Park Lauwersmeer, ligt het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, habitat van onder andere de zeehond. In Nederland leven twee typen zeehonden: de Gewone zeehond en de Grijze zeehond. 

De gewone zeehond zul je met name tegenkomen in de Waddenzee en aan de noordkant van de Waddeneilanden, de Grijze zeehond is daarentegen vooral te spotten in de Waddenzee en aan de zuidkant van de Waddeneilanden. Voor de dierenliefhebber zijn er diverse mogelijkheden om dit bijzondere dier te spotten.Waddenexcursie

Tijdens een Waddenexcursie vaar je in een klein en intiem gezelschap de Waddenzee op. De tocht gaat langs geulen en zandplaten. Onderweg kun je vogels en zeehonden spotten die leven in het gebied.

De schipper zal ergens op het Wad voor anker gaan en met de groep beleef je de stilte van dit gebied. De kans is groot dat nieuwsgierige zeehonden bij de boot zullen opduiken uit het water. Dit is de ultieme manier van zeehonden spotten in hun eigen leefomgeving.  

De tocht duurt ongeveer twee uur en een verrekijker en camera zullen heel goed van pas komen. Laat je betoveren door een uniek gebied dat je met een kleine groep mensen en met een gids gaat verkennen. Je kunt je hier opgeven voor de Waddenexcursie.


Zeehondenkijkwand, Punt van Reide

Een goede plek om zeehonden te spotten is bij de Punt van Reide, gelegen op de grens van Eems en Dollard. Om te voorkomen dat de zeehonden gestoord worden, heeft het Groninger Landschap hier onlangs een zeehondenkijkwand geplaatst.

Het gebied rond de polder Breebaart trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Veel van hen komen speciaal voor de zeehonden die vlak achter de dijk liggen. Op sommige dagen liggen er tegen de 300 dieren, waaronder ook jonge zeehonden. De jonge dieren leren in het water bij de Punt zwemmen en jagen op vis.Het Groninger Landschap, het waterschap Hunze en Aa’s en het Zeehondencentrum in Pieterburen besloten vorig jaar om een speciale kijkwand te plaatsen om te voorkomen dat mensen de dijk opklimmen en zo de zeehonden verstoren. De dieren schrikken namelijk van bewegende silhouetten op de dijk, maar wennen wel aan een kijkwand zolang de mensen er maar achter blijven, aldus de initiatiefnemers. De kijkwand wordt in de herfst, bij het begin van het stormseizoen, weer verwijderd.

Om de zeehondenkijkwand te bereiken rijd je naar Bezoekerscentrum Reidehoeve (Dallingeweersterweg 30, Termunten). Vervolgens ga je de dijk op en kom je uit bij het kijkpunt. Meer informatie: www.groningerlandschap.nlDeel deze pagina