Ontdekken

Het Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een vermaard vogelgebied, waar vogelaars vanuit de vogelkijkhutten de duizenden trek- en watervogels kunnen bespieden, met de indrukwekkende zeearend als bonus. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze nieuwe wildernis, waar  op de voormalige zeebodem zeldzame orchideeën en parnassia bloeien en Schotse hooglanders en konikpaarden de grote vlaktes begrazen. Een uniek gebied dat goed te verkennen is dankzij een netwerk van wandel- en fietsroutes en vanaf het water. Maar er is meer! Kitesurfen, windsurfen, varen of juist luieren aan de strandjes. Leuke en leerzame activiteiten voor kinderen en hun ouders. Aan de andere kant van de dijk de stoere Waddenzee, Unesco Werelderfgoed. Uitvaren vanuit Lauwersoog en zelf oesters rapen, zeehonden spotten of wadlopen. Een duurzaam gevangen visje eten in Lauwersoog of Zoutkamp. En dan ook nog het Nationaal Park Schiermonnikoog op drie kwartier varen. Drie bijzondere natuurgebieden zo vlak bij elkaar is een zeldzaamheid! En zo verbazend dichtbij.

Vogelpraat

Het Lauwersmeer is een echte wildernis met ruige graslanden waar in de winter de ganzen overwinteren, rietvelden met nestgelegenheid voor roerdomp en baardmannetje, slikplaten waar vooral de steltlopers zich ophouden. Allemaal van dichtbij te bespieden vanuit vogelkijkhutten zoals bij het Jaap Deensgat en de Sylkajút in het zuiden van de Ezumakeeg. Elke eerste zondag van de maand om 13.30 uur houdt de boswachter zijn of haar 'vogelpraat' in Activiteitencentrum de Bosschuur in Lauwersoog en vertelt precies wat er dat moment bijzonder is in het gebied.

Eindeloos fietsen

In het hele gebied zijn fietspaden die leiden naar de mooiste plekjes, met regelmatig weidse uitzichten en altijd een spectaculaire Groningse lucht erboven. Bijvoorbeeld in het Ballastplaatbos of de Kollumerwaard. Ontmoetingen met Schotse Hooglanders of konikpaarden zijn zeker niet uitgesloten. Het fietspad over de Ezumakeeg is eveneens een aanrader. Ook in het aan het Nationaal Park grenzende militaire oefenterrein Marnewaard is het heerlijk fietsen. Soms is het gebied afgesloten vanwege schietoefeningen, maar dat wordt ter plekke duidelijk aangegeven. Summum is natuurlijk het rondje Lauwersmeer van 45 kilometer. In combinatie met stops voor een terrasje of een heerlijk vers visje, een aanlokkelijk dagvullend programma.
Meer over fietsen rondom het Lauwersmeer >>

Deel deze pagina