Voor kinderen

In het Lauwersmeergebied hoeven kinderen zich geen moment te vervelen. Met alle activiteiten die het hele jaar door gepland staan is er altijd iets te doen. De vraag is alleen: wat ga je doen?


Beginnen in De Bosschuur

Het ideale startpunt om het Nationaal Park Lauwersmeer te gaan verkennen is het Activiteitencentrum De Bosschuur. Er is hier dan ook van alles te beleven. 

Vanuit het De Bosschuur wandel je zo de natuur in. Een aanrader is het natuurpad van 1,5 kilometer. Je krijgt dan onderweg allerlei vragen en opdrachten. Leuk én leerzaam dus. 

Bij het activiteitencentrum ligt ook het huttenbouwbos, waar kinderen kunnen spelen. Je kunt in het centrum een netje lenen waarmee je waterdieren kunt vangen en bestuderen en er is een overdekte vuurplaats waar je je zelf meegebrachte brood kunt roosteren boven het haardvuur.

Openingstijden:

Van 1 mei t/m 31 oktober: op zondag van 11.00-17.00 uur en woensdag van 12.00-17.00 uur.
Van 1 november t/m 30 april: op zondag van 11.00-16.00 uur.
In schoolvakanties ook open op dinsdag t/m zondag.

​Leer hier meer over De Bosschuur.

Speuren op het Kabouterpad

In het Nationaal Park Lauwersmeer wonen al vele dieren. Maar er schijnen ook kabouters te wonen, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagen, geplet gras van een middagdutje. Meestal wonen kabouters in kleine holletjes in de grond of in een holle boom. Ook kun je zoeken in een verlaten houten schuur of hutjes gebouwd van takken.

Tijdens het lopen van het kabouterpad kun je zoeken naar kaboutersporen en met een beetje geluk kom je zelfs een kabouter tegen tijdens de route van 500 tot 1500 meter. Bij activiteitencentrum Lauwersmeer van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt kun je beginnen aan het avontuur.

Lees hier meer over het kabouterpad.

Spelen in de Waterspeeltuin

Bij de stranden van het Lauwersmeer is sinds 8 april een waterspeeltuin geopend. Kinderen kunnen hier graven en zand transporteren met een baggertoestel en kliederen bij de bouwplaats. Ook zijn er een speedboot en een speelvis aanwezig. De speeltuin is geschikt voor alle leeftijden en is zo ontworpen dat kinderen leren hoe watersystemen werken. Ook leren ze hoe ze moeten samenwerken om deze systemen in werking te krijgen.

Leer hier meer over de Waterspeeltuin.

Durven in de DoeZoo

De natuur wordt een spannende belevenis in de DoeZoo. Alle zintuigen komen in het park volop aan bod: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Wil je een slang om je nek, een stinkdier aaien en zelfs een kikker kussen? Dat kan geregeld worden.

DoeZoo is daarbij ook de wereld van kriebelbeestjes, namelijk de insecten. Je komt er niet alleen insecten tegen, maar ook dieren en planten die insecten eten.

DoeZoo is buiten en binnen (ruim 900m2 overdekt) en is daarom geschikt bij alle weersomstandigheden. 

Lees hier meer over de DoeZoo

Deel deze pagina